Dacă ne-am hotarat sa incepem o practica yoga, după ce studiem stilurile de yoga care se practica în lume și la noi in tara, putem sa cautam un instructor.
Cum îmi aleg persoana cu care vreau sa practic pe viitor și ce criterii ar trebui sa indeplineasca voi detalia in acest articol.
În primul rand trebuie sa fie o persoana care dovedește că deține cunoștințe în acest domeniu, nu neapărat sa vorbeasca în sanscrita, dar sa aibă cunoștințe temeinice de anatomie funcțională a corpului uman.
Siguranța mai presus de toate. Nu vrem să plecăm de la o sedinta yoga cu dureri cumplite, cu articulațiile afectate sau agravarea unor mici suferințe pe care le avem și pe care ar trebui sa le amelioram printr-o practica bine punctata.
Pentru aceasta trebuie sa ii comunicati instructorului afectiunile de care suferim înainte de începerea ședinței pentru ca posturile sa fie adaptate constituției anatomice pe care o aveți.
In al doilea rand trebuie sa fie o persoana empatica, atentă la nevoile corpului nostru, la limitarile lui, dar sa ne permita sa ne si interiorizam, fără sa ne simțim supravegheati ca și cum ar fii cu un ochi critic, dezaprobator. Sa ne facă sa ne simțim confortabil, ajustările sa se faca intr-un mod ferm dar bland, nu trebuie sa ai impresia ca esti la scoala și te cearta doamna.
Un alt punct care ar trebui atins, este „călătoria” pe care o ai ai propriul corp și minte pe parcursul unei ședințe de yoga. Cel care este în fața și ar trebui sa ne ghideze trebuie sa stie sa ne deconecteze de rutina ca apoi sa ne conectăm cu corpul nostru, sa ne arate de unde începem ședința de yoga, ca apoi sa ne scoată din zona de confort, sa ne ducem poate acolo unde nu știam că putem ajunge, sa ne ghideze treptat fără sa ne ranim, sa ne incurajeze si sa ne sustina.
În trecut, în asezamintele unde se practica yoga intens (ashram), gurul isi asuma evolutia noastra atat fizica dar si spirituala, astfel ca sa invete mai repede și pentru totdeauna, unii profesori aveau o nuielusa cu ajutorul careia mai atentionau sau loveau membrul care nu era perfect aliniat. În zilele noastre aceasta practica nu mai este acceptata, practicantul are dreptul de a decide propriul sau ritm de învățare și de evolutie.
Practicantul trebuie sa se simtă în siguranță în fiecare clipa.
Si nu in ultimul rand, ghidul nostru ar trebui ca din cand in cand sa ne ducă în ședințe de relaxare, în care sa punem stop multitudinilor de ganduri si sa ne relaxeze în modul cel mai profund corpul fizic.
Corpul nostru are nevoie atat de mișcarea tonica repetată de susținere a musculaturii cât și de o practică de relaxare, nu va putea functiona pe parcursul multor ani într-o încordare fizica continua. Incordarea, uzura și tensiunea își vor spune cuvântul iar corpul are obligația de a se apara astfel trimitandu-ne semnale prin intermediul durerilor, ca ceva nu este in regula.
Ca o concluzie, as recomanda sa cautam mai mult, sa exploram diferite stiluri de practica yoga dar si mai multi instructori pana reusim sa ne clarificam ce anume ne dorim de la o practica sustinuta. Poate vom găsi un instructor de ashtanga care reușește sa ne placa în mod deosebit, chiar dacă sunt o persoana sedentară, iar un alt profesor pentru o ghidare calmă de relaxare.
La fel ca in oricare alt domeniu, au început sa fie și la noi in tara, persoane super specializate pe un anumit stil, ceea ce ne aduce doar beneficii.
Sau, de ce nu, sa observam daca rezonam cu o anumita persoana, daca ne place cum vorbeste, cum explica, cum ne aseaza intr-o postura si cum te simti la sfarsitul practicii.
Și sa nu uitam de beneficiile conexiunii online care ne facilitează o practică cu profesori din diferite colțuri ale lumii, cu ajutorul unor cunostinte basic de engleza putem practica de acasă în orice moment al zilei.
Cu speranta ca aceste recomandări iti sunt de folos,
Te imbratisez.
Namaste