De la început vreau sa precizez ca o practica yoga pentru a începe sa actioneze si sa producă efecte în corpul și în minte noastră, trebuie practicata sistematic, zilnic pentru o perioada mai îndelungată de timp.
În vechime cei care practicau yoga, faceau exclusiv acest lucru, intrau în ashram și sub îndrumarea unui guru începeau diverse tehnici purificare, asane și meditatii.
În zilele noastre exista posibilitatea de a cauta din propriul nostru cămin, online diverse stiluri de a face sport/yoga, avem acces la diverși instructori aflați în toate colțurile lumii, ne ramane este sa avem un pic de curiozitate și sa experimentam, sa practicam dar mai ales sa ne ascultăm corpul, el ne va spune ce ne prieste si ce nu.
Despre tipurile de practica yoga vom vorbi detaliat în art articol dar menționez aici ca sunt doua mari stiluri și anume: practica activa, dinamica, yang si practica meditativa, relaxanta în care se pune accent pe relaxarea muschilor.
Intr-o practica dinamica in care muschii sunt cei care lucrează, cei care actioneaza si susțin corpul nostru printre efecte putem număra:
- un tonus muscular ușor mărit datorită faptului ca lucram cu greutatea propriului corp,
- Imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, prin mișcări ușoare repetitive de rotație, lichidul sinovial din articulatie se redistribuie uniform, astfel ca ne recapatam o parte din fluiditatea mișcărilor din tinerete.
- Îmbunătățirea flexibilității trunchiului și a coloanei vertebrale. Prin exercitii de flexie, extensie, inclinare laterala si rotatie, vertebrele noastre se reaseaza în poziția lor anatomica naturala, muschii laterali ai coloanei vertebrale se tonifica, astfel ca în timp scapam de durerile de spate chinuitoare, care ne impiedica sa ducem o viata implinita.
- Alungirea și întărirea țesuturilor dure, cum ar fi tendoane și ligamente, redandu-ne libertatea de mișcare.
- Posturile inverse sau cele cu membrele ridicate ajuta sangele stagnat de-a lungul unei zile sa se descarce, astfel ca venele revin la dimensiune firească, scapam de inesteticile și dureroasele varice.
- Datorita respiratiilor profunde, abdominale, eliminam aerul rezidual sau stagnat în plamani, mai ales în cazul celor care fumează sau trăiesc într-un mediu plin de poluare cu gaze de eșapament sau praf, astfel ca ne imbunatateste calitatea aerului aspirat si distribuit în tot corpul de către sange, creierul fiind primul care beneficiază de aceasta imbunatatire.
- Tot în urma respiratiei profunde organele aflate în zona abdominala sunt masate bland si hrănite cu un flux de sange îmbogățit.
Beneficii ale unei practici yoga consecvente există și la nivel emoțional și mental. Numar doar cateva: observarea și acceptarea emoțiilor noastre din prezent sau din trecut, si detasarea de ele, linistirea mental sau vid mental, ceea ce ne permite ca la revenirea în cotidian sa privim lucrurile mai detasat si sa luăm deciziile cele mai bune și multe altele.
Dacă vrem sa începem o practica yoga dar avem diverse afectiuni fizice trebuie primit acordul medicului curant, sau sa așteptam sa ne vindecam ca apoi să practicăm o forma mișcare.
Binenteles ca exista și aici o serie de afecțiuni incompatibile cu o practica intensiva de yoga dar avem si moduri blande de a aborda aceasta practica și astfel să ne bucurăm de mișcare.
Beneficiile mișcării sunt dovedite în prezent de atat de multe ori, sedentarismul fiind una din cauzele agravante a trei sferturi din decese lumii moderne !!!, poate ne este greu sa ne mobilizam sa mergem la o sala dar acesta nu este un motiv adevărat, existand posibilitatea de a practica din propriul nostru dormitor/sufragerie la orice ora cu materialele existente pe online înregistrate de instructori de pe tot globul dar si clase live, sub supraveghere directa.
Ca o concluzie, așa cum în fiecare zi te speli pe dinți pentru a-i mentine sanatosi, așa cum te odihnesti în fiecare seara tot așa ar trebui sa faci o forma de mișcare, fie ea o practica yoga sau oricare alt sport, pentru menținerea sănătoasă a organismului tău.
Ne vedem pe salteluta,
Namaste